петак, 15. мај 2015.

Svedski slani keksici od semenki Fröknecke



Ovo je Svedski poznati  " knäckebröd" ili hrskavi keksici  koji se vrlo cesto jede ovde specijalno za sve one zene koje drze i pokusavaju da drze dijetu. Ima puno razlicitih vrsta ali je ovaj poznat po tome sto moze da se napravi kuci i sve zene koje su drzale  LCHF dijetu su ga pravile ili jele .U prodavnicama ima razlicitih vrsti i neznam nekog ovde ko ne jede ili ih nema kod kuce.
 Ja sam jedna od njih vrlo cesto ga pravim i imam dva recepta koja obicno pravim.
Deca ga isto vole  a dobar je za stomak i obicno ide odlicno sa jogurtom.
 Danas cete dobiti jednu verziju koju sam pravila pre neki dan a uskoro ce doci i druga to jest cim budem napravila po drugom receptu i uslikam.




 Potrebno je ;

 2 decilitara susama,
1½ dec bundevinih semenki,
2 dec suncokretovih semenki,
2 dec lanenih semenki
 soli po potrebi,
 ½- 1  dec ulja
 4 decilitara vrele vode,
 2 dec kukuruznog brasan

Stavi sve to u jednu ciniju  i sasuti vrelu vodu i ulje i ostavite da odstoji najmanje sat vremena a moze i nekoliko sati  sve zavisi koliko vam se zuri sa tim, mesajuci ponekad . Semenke treba da upiju tecnost i budu glatke ako je potrebno mozete dodati jos vrlo malo ulja .
Moze i duze od sat vremena , ja sam mnogo puta sve to spremila i  "otisla od kuce " i kad se vratila pekla.
Rernu ukljuciti na 15 stepeni, vekiji pleh od sporeta obloziti pek papirom i " obavezno" pouljite malo pek papir zbog lakseg skidanja pecenih semenki sa papira kasnije .
Nozem isecete  ( obelezite jer je nemoguce iseci ga zivo) na kockice ( kao na slici ) i u vec zagrejanu rernu staviti i susiti / peci 1 sat
 Posle sat vremena orvorite  rernu i ostavite je 5 minuta otvoreno da se semenke osuse.
E  sad postoji mogucnost da i dalje budu vlazne onda ostavite jos malo unutra ali pazite da vam ne pregore.
Sto se tice pecenja nema neko pravilo koliko dugo jer najmanje sat vremena ali moze i mnogo duze
sa otvaranjem rerne , isto zavisi koliko je tanko ili debelo testo ali nesme biti na vise od 150 stepeni .
Kada je osuseno onda ga samo rukom iseckate / polomite tu gde ste ga obelezili . Keksici su vrlo krtt i lako se lome, ali kad napravite nekoliko puta znacete kako sledeci put.
 Deluje komplikovano ali uopste nije i dobro je i zdravo.




 Ispecene keksice drzite u nekoj tegli ili metalnoj kuhinjskoj kutiji . Mogu da stoje nedelju dana ako prezive dotle.Mi nase pojedemo brzo.


Нема коментара:

Постави коментар