среда, 27. јул 2016.

Marinirani hladni pileci fileji








Spremanje pilecih fileja na ovaj nacin olaksava mnogo domacici  vremenski a ukus je odlican
.Pileci fileji se peku jedan dan ranije i mariniraju posle pecenja u marinadu u koju treba da stoje nekoliko sati da  bi povukli sve ukuse marinade,
Samim tim sto se sprema dan ranije i servira kao hladni buffe  daje vise vremena za neke druge stvari kojemoramo da zavrsimo pre dolaska gostiju.
.Ovo sam pravila muzu za 60 rodjendan  i meni se jako svidelo ( doduse nisam cula nikakve pohvale od gostiju ali se pojelo)Meso sam ispekla u toku dana  i napravila marinadu

Ja sam se za ovu varijantu odlucila jer sam imala problema sa ledjima a to nije bilo tesko spremiti ali je zgodno  kada se ima pumo gostiju a nemoze sve da bude vruce, Uostalom i pecenje kad se servira na slavljima je isto hladno tako da verovatno ce ovo biti cesce na mom stolu  ubuduce.

              

Ovo je recept za  3 kg pilecih fileja
 To vam je nekih otprilike kod mene bilo 12 do 15  pilecih fileja.Sve zavisi koliko su veliki.

 Potrebno vam je

3 kg pilecih fileja
3 dec maslinovog ulja
6 kasika balsamika
malo belog luka
persuna otprilike 3 kasika  a moze i vise za kasnije da se stavi kao dekoracija.
biber
soli
1 teglica susenih paradajza  Prvo treba 3 decilitara za marinadu i posle ce trebati jos jedno 10 komada podeljenih na pola stavljenih preko mesa
Jedno 10 do 15 ceri paradajza
Margarin za  pecenje fileja u tiganju. Za to nemam meru sami cete videti koliko treba.


Prvo napravite marinadu od;

3 decilitara maslinovog ulja
6 kasika balsamika
3 kasika sitno seckanog persuna
4 cena belog luka presanog
2 kasicice soli
malo bibera ,
3 decilitara sitno iseckanih  susenog paradajza
Sve to pomesajte i stavite u jednu teglicu da odstoji u frizideru nekoliko sati 2  do 3 sata )



Zatim uzmite jean tiganj i pilece fileje ( bez da ih secete onako cele) proprzite sa obadve strane na margarinu  po nekoliko minuta a zatim poredjate u vatrostalnu ciniju  ( pleh)jedno pored dugog i prelijete tim margarinom sto se peklo u tiganju Peci na 175 stepeni 25 minuta.
Nemojte ih dugo peci jer se osuse .Bolje je da na pola pecenja ih izvucete i okrenete da se ispeku podjednako ali vodite racuna da ne budu prepeceni i suvi nego treba da budu mekani i socni A ako niste sigurni mozete zaseci nozem da vidite dali je dobro.
Kada ste izvukli iz rerne stavite plasticnu foliju ili alu foliju iostavite da se prohladi jedno sat vremena

Posle otprilike sat vremena isecete meso na snite ,Neke fileje sam sekla na 3 neke na 4 snite u zavisnosti od debljine i velicine fileja.Kada ste isekli vi ih ponovo stavite u vatrostalnu ciniju i prelijte  sa malo vise od pola marinade  a ostavite malo za sutra dan da prelijete kad stavite paradajz masline i jos malo paradajza susenog,
.
Pokriti folijom i ostaviti u frizideru do serviranja.U mom slucaju je bilo cele noci.
Sutra dan pre serviranja mozete servirati u istoj vatrostalnoj ili u necem drugom.
Preko mesa stavite ceri paradajz koji ste predhodno podelili na polovine , stavite masline i stavite malo jos persuna ako volite i nekih 10 susenih paragdajza podeljenih na pola .Sve to prelijte onom preostalom marinadom ( ako vam je ostalo) Sve ce vam to mozda izgledati masno sa puno ulja ali nije to tako strasno jer je ukusno naprimer sa vrucim lepinjama......ili necim drugim sto volite .Vredi probati.

Jedini problem mozda ce vam predstavljati suseni paradajz ali mislim da ga sada ima u skoro svim bolje snabdevenim prodavnicama Mada mozete i sami sebi osusiti paradajz i imati u kuci u teglicama,Nemorate ga susiti na suncu ako nemate prostora mislim na dvoriste moze se paradajz podeliti na 4 dela staviti u pleh u rernu i susiti i posle se stave zacini kao oregano , bosiljak soli i maslinovog ulja i kad vam treba mozete ga koristiti u razna jela i hlebove ....a mozete jesti i ovako ako volite ukus susenog paradajza.






Meso ispeceno vec u rerni pre secenja i pre marinade.Ja nisam slikala sav proces jer sam zaboravila ali se nadam da sam lepo objasnila i da nije komplikovano objasnjeno.












Нема коментара:

Постави коментар