среда, 24. август 2016.

Markiza torta

Ovo je jedna torta za koju imam recept vec vise od 30 godina a jako slabo je pravim  .Recept sam dobila od moje zaove Jovanke ustvari ona je uvek ranije dok su deca bila mala pravila tu tortu i ja sam je volela posto je kremasta ali pojma nemam sto je  pala u zaborav .Pravila sam je muzu za 60 rodjendan kao jednu od dve torte.
 Piskote sam kupila da pravim tiramisu i predomislila se u zadnjem momentu .Ja licno ne volim ukus kafe u kolace a imam i prijatelje sto ne piju kafu pa predpostavljam da nisu bas odusevljeni ukusom tiramisua i onda pronadjem recept ove torte u mojim svescicama.....
Jedino sto je negativno sa ovom tortom je da se fil ne kuva a koriste se jaja pa se dosta njih plase da spremaju takve kremove ako jaja nisu termicki obradjena.Ovde nismo imali takvih problema a i ako znate da su jaja taze i domaca vi probajte,


Potrebno je

Secer u prahu 250 grama
putera 250 grama
jaja 7 komada
rum 1 do 2 kasike rum ekstrata
vanilin secer 2 do 3 kasike
cokolade 250 grama
2 paketa piskota
 Posto sam imala dosta paketa piskota  nisam tacno zapamtila koliko sam ih potrosila ali neverujem da ih je bilo vise od 25 do 30 piskota ( cak je i to mnogo mislim) 
Treba vam jedna forma okrugla ili dublja serpa velicine 24 cm
Ja sam imala formu kojoj se skidaju stranice a vi mozete koristiti i neku dublju serpu samo je bitno da oblozite tu formu plasticnom folijom svuda okolo i po dnu da bi posle mogli lakse da izvucete tortu iz serpe / forme.







Prvo oblozite formu  providnom folijom kao dole na slici da vam vire krajevi vani
Zatim podelite tih 7 jaja na belanca i zumanca u dve razlicite duboke vanglice / cinijice
Ulupati prvo belanca penasto kao za puslicu ili sne i ostavite na stranu
Ulupajte puter i prah secer i vanil secer penasto ...
Dodajte ta zumancau u puter i secer jedno po jedno muteci mikserom
Otopite cokoladu u jednoj serpici
Otopljenu  vrucu cokoladu dodajte u taj krem od zumanaca muteci i dalje ...
A zatim dodajte rum i belanca i polako mikserom izjednaciti to sve da dobijete lepu cokoladnu kremu.
U jedan tanjir naspite malo mleka i umacite na brzinu piskote u to ali ne predugo nego brzo i redajte u okolo serpe / forme kao na slici
Zatim saspete krem u formu i stavite piskote preko odozgo da popunite da napravite dno torti jer cete kasnije tu tortu okrenuti naopacke tako da taj gornji deo dodje dole.
Ja sam malo skratila piskote vidi se dole na slici jer su bile predugacke a vi nemorate ...
 Zaviti tortu tom plasticnom folijom i ostaviti u frizider na nekoliko sati.
Moja je bila u frizideru celu noc.
Izvuci tortu i okrenite je na tacnu na kojoj cete je servirati.Sklonite  foliju
  Umutite slag  krem sa kiselom vodom i dekorisite tortu po vasoj zelji .Ja sam moju vrlo jednostavno samo premazala slag kremom jer kad se isece presek ona izgleda prelepo a o ukusu da ne pricam
Ako ne volite ukus ruma nemorate ga koristiti onda samo povecajte malo kolicinu vanil secera
.Moj favorit je moskva snit pa onda markiza dolazi posle....
Moj sin koji je jako probirljiv sto se tice kolaca i plus je  alergican na svasta nesto pa ne jede sve ovu tortu jako voli.





Na ovoj slici i jos nekoliko dole imate istu tortu samo napravljenu na malo drugaciji nacin Pravljena je u ciniji za voce malo drugacijeg izgleda i sa piskoama uu dve bojie































Нема коментара:

Постави коментар